2011. április 2., szombat

Orjaleves (húsos karajcsontból)

Hozzávalók: 1 kg orja, 1/4 kg mirelit leveszöldség (sárga-, fehérrépa, karalábé, zeller, paradicsom), 2 cikk fokhagyma, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál sáfrány (curry), 1 mokkáskanál szemesbors, só, fél pohár tejföl.

Egy fazékban, két liter vízben feltesszük főni az orját, fél óra múlva megsózzuk, és hozzátesszük a leveszöldséget, a fokhagymát és a fűszereket. Lasú tűzön levest főzünk( kb. 1 óra hosszan). Akkor van kész, mikor a hús megpuhult és könnyen leválik a csontokról. A csontokat kiemeljük, egy-egy evőkanál tejfölt teszünk a tányérra, a levest rámerjük és a húsos csontot a tányérba tesszük.

3 megjegyzés:

  1. Legényfogó leves:

    Elkészítési idő: 60 perc
    Energiatartalom: 1 adag: 380 kcal
    A recept nehézségi foka:

    Hozzávalók 4 személyre:

    - paradicsompüré
    - őrölt bors
    - só
    - 1 csokor kapor
    - 1 csokor petrezselyem zöld
    - étolaj
    - 1 szelet citrom
    - 1 tojássárgája
    - 2 dl tejföl
    - 1,5 liter húsleves
    - 40 dkg csirkemáj
    - 20 dkg gomba
    - 20 dkg vegyes zöldség
    - 40 dkg sertéslapocka
    - 1 vöröshagyma
    - finom liszt
    Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, a felkarikázott vegyes zöldséget és a gombát. Sóval, borssal, paradicsompürével ízesítjük, puhára pároljuk, végül felengedjük a húslevessel, és felforraljuk. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgájával meg egy kanál liszttel, behabarjuk, besűrítjük a levest. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemájat, és további 10-15 percig főzzük. Kaporral, citromlével tesszük pikánssá az ízhatást, ha szeretjük, galuskát is szaggathatunk bele. A levest jól
    kiforraljuk, s petrezselyem zöldjével díszítve máris tálalhatjuk.

    Makói vágott leves csirkemájjal:

    Elkészítési idő: 60 perc
    Energiatartalom: 1 adag: 330 kcal
    A recept nehézségi foka:

    Hozzávalók 4 személyre:

    - 1/2 citrom leve
    - 2 evőkanál finom liszt
    - 2 dl tejföl
    - őrölt bors
    - só
    - 3 babérlevél
    - 1 vöröshagyma
    - 2 sárgarépa
    - 1 petrezselyemgyökér
    - 50 dkg csirkemáj szívvel
    - étolaj
    A feldarabolt vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Beledobjuk a babérlevelet, hozzáadjuk a csirkeszívet. Sóval és borssal ízesítve, rövid lében megpároljuk a szíveket, majd hozzáadjuk a felkarikázott zöldségféléket. Néhány perc párolás után aztán hozzátesszük a májat, majd felengedjük vízzel, s az egészet puhára főzzük. Tejfölös liszttel behabarjuk, kevés citromlével savanyítjuk.


    Mindentbele raguleves:

    • Elkészítési idő: 30 perc
    • Elkészítés nehézsége:

    Hozzávalók:
    • 60-70 dkg sertéscomb
    • 3-4 evőkanál olaj
    • 3-4 sárgarépa
    • 2-3 fehérrépa
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • 20-25 dkg fagyasztott zöldborsó
    • 25-30 dkg fagyasztott brokkoli és karfiol vegyesen
    • fagyasztott májgombóc ízlés szerint
    • 1 teáskanál tárkony
    • só
    • ételízesítő
    • lúdgégetészta
    • tejföl

    Elkészítés:

    A hagymát apró kockákra, a sárgarépát és a fehérrépát viszonylag vékony karikákra vágom. A húst szintén apró kockákra vágom, majd a felhevített olajon megpárolom a hagymával, a zöldborsóval, valamint a sárga- és fehérrépával együtt. Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje. Sóval és ételízesítővel ízesítem, majd lassú tűzön addig főzöm, amíg a hús és a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. Beleteszem a tésztát, majd 20 perc múlva a brokkolit és a karfiolt, valamint a tárkonyt. Legvégén rakom hozzá a májgombócot, mert annak kell a legkevesebb idő. Tálaláskor tejfölt és citromkarikákat kínálok hozzá. Jó étvágyat!


    Öreganyám-leves:

    Elkészítési idő: 60 perc
    Energiatartalom: 1 adag: 510 kcal

    Hozzávalók 4 személyre:

    - 1 egész csirke
    - 1 fej vöröshagyma
    - 1 db tölteni való paprika
    - 1 db paradicsom
    - 2-3 szelet zeller
    - 2 db fehérrépa
    - 2 db sárgarépa
    - 15 dkg sertészsír
    - 1 kávéskanál pirospaprika
    - 2 evőkanál finom liszt
    - 3 dl tejföl
    - ízlés szerint só
    - ízlés szerint őrölt bors

    Galuska
    - 2 db tojás
    - igény szerint finom liszt


    Öreganyám-leves:

    Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteljük. Utána hozzáadjuk a karikákra vágott zöldségeket és
    az apróra vágott csirkehúst (pörköltnek aprítva). Víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha már zsírjára pirult, rászórjuk a lisztet meg a pirospaprikát. Hirtelen átforgatjuk, majd rátesszük a kevés vízzel csomómentesre elkevert tejfölt. Felöntjük kb. 2 liter vízzel, és jól kiforraljuk. Ezután beleszaggatjuk a galuskát, és készre főzzük.

    VálaszTörlés
  2. Tárkonyos pulykaraguleves:

    Elkészítési idő: 60 perc
    Energiatartalom: 1 adag: 450 kcal

    Hozzávalók 4 személyre:

    - őrölt bors
    - só
    - citromlé
    - 1 evőkanál tárkonyecet
    - 2 dl tejszín
    - 6 dkg finom liszt
    - 10 dkg gomba
    - kevés zeller
    - 20 dkg vegyes zöldség
    - 1 liter csontleves
    - 1 csokor tárkony
    - 1 csokor petrezselyem zöld
    - 1 dl étolaj
    - 1 vöröshagyma
    - 40 dkg pulykamellfilé

    A pulykahúst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott
    petrezselyemmel meg a tárkonylevéllel, majd kevés
    csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk, és kockákra vágjuk a zöldséget, a zellert és a gombát, azután a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd felengedjük a maradék csontlével. A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük a levest. Hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, forrón tálaljuk.

    VálaszTörlés
  3. Salátaleves:

    Elkészítési idő: 30 perc
    Energiatartalom: 1 adag: 280 kcal

    Hozzávalók 4 személyre:

    - só
    - 1-2 evőkanál fehérbor-ecet
    - 2 dl tejföl
    - 5 tojás
    - 15 dkg füstölt szalonna
    - 4 gerezd fokhagyma
    - 2 fej fejes saláta
    - őrölt bors

    Egy nagy fazékban felteszünk forrni bő 2 liter vizet. A megtisztított fokhagymát vékonyra felszeleteljük, és a forrásban lévő vízbe dobjuk. A salátát megmossuk, és kézzel beletépkedjük a vízbe. Megsózzuk, borsozzuk,azután lassú tűzön 10-15 percig fedő alatt főzzük.
    Közben a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben kisütjük, majd szitalapáttal kiszedjük a sült szalonnakockákat. A serpenyőben maradt zsírban 3 tojásból a szokásos módon – sóval és őrölt borssal ízesítve – rántottát sütünk. A rántottát kockákra vágjuk, és a leveshez adjuk. A tejfölből és két tojás sárgájából eresztéket készítünk, és a lassan fövő leveshez keverjük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük, végül a levest készre forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.


    Pórés burgonyakrémleves pirított kolbászkarikákkal:

    Elkészítési idő: 30 perc
    Energiatartalom: 1 adag: 190 kcal

    Hozzávalók 4 személyre:

    - 2 dl tejszín
    - őrölt kömény
    - szerecsendió
    - só
    - étolaj
    - 1/2 szál póréhagyma
    - 25 dkg burgonya
    - 1/2 szál szárazkolbász
    A burgonyát vékony szeletekre, a póréhagymát keskeny csíkokra vágjuk. A pórét egy kevés olajon megfuttatjuk, majd az egyharmadát kivesszük, és félretesszük a tálaláshoz. A többihez hozzáadjuk a burgonyát, sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt köménnyel fűszerezzük. Felöntjük a tejszínnel és körülbelül 1,5 liter vízzel, azután a levest lassú tűzön főzzük.
    Amíg fő, a kolbászt felkarikázzuk, és a saját zsírjában egy serpenyőben picit megpirítjuk.
    Az elkészült levest botmixerrel pürésítjük, szükség szerint utánízesítjük, és még egyszer felforraljuk. A pirított kolbászkarikákkal és a félretett póréval tálaljuk.



    Zselici leves:

    Elkészítési idő: 60 perc
    Energiatartalom: 1 adag: 390 kcal

    Hozzávalók 4 személyre:

    - 2 evőkanál finom liszt
    - ízlés szerint só
    - 8 dkg zsír
    - 1 csokor petrezselyem zöld
    - 1 csokor kapor
    - ízlés szerint fekete bors
    - 10 dkg gomba
    - 1 db fehérrépa
    - 15 dkg csirkemáj
    - 3 db sárgarépa
    - 2 dl tejföl
    - 1 db vöröshagyma
    - 30 dkg sertéshús
    - 1,5 liter csontleves
    - 15 dkg borjúhús

    A húsokat és a zöldségeket kockára, a hagymát és a szárnyasmájat apróra, a petrezselyem- és kaporzöldet finomra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A zsírban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húskockákat, majd együtt pirítjuk tovább. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, kevés vízzel vagy csontlével felengedve félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a gombát, a szárnyasmájat, a kaprot meg a petrezselyemzöldet, és hozzáöntjük a maradék csontlét. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Világos rántással berántjuk, még egyszer felforraljuk. Tejföllel és zsemlegombóc betéttel tálaljuk.

    VálaszTörlés