2011. április 2., szombat

Spenótfőzelék tojással

A fagyasztott spenótot (parajkrémet) 1/4 liter tejben olvasztjuk fel. Sóval, borssal, péppé zúzott fokhagymával (fokhagyma-krémmel) ízesítjük. Evőkanálnyi lisztet simára keverünk 1 dl tejszínben, elhabarunk benne 1 egész tojást, hozzáöntjük a spenóthoz, és addig főzzük, míg besűrűsödik.

4 megjegyzés:

  1. Küldenék pár spenótos receptet, amivel egyedülálló, csak a fakanál szempontjából kétbalkezes férfiak is megpróbálkozhatnak:

    Spenótleves:

    Hozzávalók:
    • 1 csomag fagyasztott spenót (50 dkg)
    • 2 leveskocka
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál liszt
    • 1 pohár tejföl (175 g)
    • 4 tojás
    • bors
    • só
    • levesgyöngy
    Elkészítés: A felengedett spenótpüréhez hozzáadunk 1 liter vizet, beletesszük a leveskockát, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint őrölt borsot. Kb. 8 percig főzzük. A lisztből, tejfölből és 2 dl vízből, csipet sóval habarást készítünk, a levesbe keverjük, és még 3-4 percig főzzük. Amíg a leves készül, 4-6 tojást keményre főzünk. Tálaláskor 1-1 tojást a tányérba kockázunk, erre merjük a levest, és a tetejét levesgyönggyel szórjuk meg.

    Spenótos rántotta:

    Hozzávalók:
    • 20 dkg friss spenót
    • 4 darab tojás
    • 4 dkg reszelt parmezán vagy grana sajt
    • 2 evőkanál olívaolaj
    • 1 kiskanál ételízesítő
    • 2 gerezd fokhagyma
    • bors
    Elkészítés:
    A friss spenótleveleket felvágjuk körülbelül 1 centiméteres csíkokra. Az olívaolajat felforrósítjuk a serpenyőben, beledobjuk a 2 fokhagymagerezdet egészben, majd a spenótcsíkokat. Amikor már kicsit összefonnyadtak a spenótlevelek, rászórjuk az ételízesítőt és a borsot. 10-15 perc után ráöntjük a 4 felvert tojást összekeverve a reszelt sajttal, és a lángot levesszük minimumra. A serpenyőt lefedjük és megvárjuk, amíg a rántotta megdermed, majd megfordítjuk, és átsütjük a másik oldaláról is. Amikor elkészült, úgy vágjuk fel, mintha torta lenne. Akár melegen, akár hidegen tálalhatjuk.
    Megjegyzés:
    Általában friss paradicsom salátával tálalom előételként. A paradicsomot felkarikázom, a szeleteket tálra teszem, megsózom, megszórom oregánóval és meglocsolom extra szűz olívaolajjal.

    VálaszTörlés
  2. Spenóttorta:

    Hozzávalók:
    • 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
    • 45 dkg spenót
    • 1 kis fej hagyma
    • 50 dkg tehéntúró
    • 2 tojás
    • 10 dkg reszelt parmezán
    • 5 dkg sütőmargarin
    • só
    • bors
    • szerecsendió
    • petrezselyem
    • 4 tojás
    Elkészítés:
    A margarinon megfonnyasztott hagymára dobjuk a spenótot, fedő alatt kb. 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül erős tűzön a levét elpárologtatjuk (ez nagy fontos, hogy ne ázzon el a torta!). A kihűlt spenóthoz adjuk az áttört túrót, sajtot, 2 egész tojást, petrezselymet, továbbá ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, és jól összedolgozzuk.
    A kinyújtott tésztából vágunk egy 26 cm-es átmérőjű és egy nagyobb korongot. A nagyobb tésztával kibéleljük a forma alját és oldalát úgy, hogy a forma peremén is túllógjon. Belesimítjuk a masszát, merőkanállal 4 mélyedést nyomunk a krémbe, és ezekbe töltjük az egész tojásokat. A kisebb tésztakoronggal befedjük, a túllógó tésztával szép cakkosan összedolgozzuk. A leeső tésztaszélből tojásformát vagy nyuszifejet vágunk, amivel a torta tetejét díszíthetjük. A tetejét előbb villával megszurkáljuk, majd egy kis tojással vagy kis tejföllel, esetleg tojásos tejföllel megkenjük, hogy a sütésnél szép színt kapjon.
    Előmelegített sütőben legalább 1 órán keresztül sütjük (ha gyorsan pirulna a tetejét fóliával letakarjuk). A formában hagyjuk kihűlni, majd tálon tortaszerűen szeleteljük.
    Megjegyzés:
    Sonkához, hideg sültekhez vagy csak magában kínáljuk.

    Spenótrolád:

    Hozzávalók 4 személyre:

    - igény szerint zsiradék
    - 1 kávéskanál só
    - 12 dkg finom liszt
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 3 db tojás
    - 30 dkg spenót

    Sajtkrém
    - 3 dkg vaj
    - 1 db tojás
    - 1 fej vöröshagyma
    - 10 dkg sajt
    - ízlés szerint só

    Spenótrolád
    A megtisztított spenótot megfőzöm, leszűröm, majd apróra vágom. Elkeverem a tojások sárgájával, a liszttel, a tört
    fokhagymával, a sóval. Hozzáadom a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Kizsírozott tepsiben úgy sütöm meg,
    mint a piskótát, 180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt. Ha kész, még melegen feltekerem roládnak.

    Sajtkrém
    A krémhez lereszelem a keményre főzött tojást, a sajtot meg a vöröshagymát. A puha vajat kikeverem, majd a hozzávalókkal együtt – ha szükséges, ízesítve – krémmé dolgozom össze. A kihűlt spenótroládot megtöltöm a sajtkrémmel, és tálalásig a hűtőben érlelem. Felszeletelve
    kínálom.

    VálaszTörlés
  3. Túrós spenótfelfújt:

    Hozzávalók:
    • 1 db felaprított vöröshagyma
    • 3-4 gerezd összezúzott fokhagyma
    • 1 evőkanál olaj
    • 1 doboz (125 g) lágy krémsajt
    • 1 doboz (125 g) tehéntúró
    • só
    • bors
    • 2 db tojás
    • 30 dkg mélyhűtött, kiengedett spenót kinyomkodva
    • pirospaprika
    • őrölt szerecsendió
    • kesudió
    Elkészítés:
    A hagymát és a fokhagymát az olajon megpirítjuk. A sajtkrémet, a túrót, a sót és a borsot botmixerrel (vagy villával) összedolgozzuk. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat is, majd hozzáadjuk a spenótot. Ha jól összeturmixoltuk az egészet, beleöntjük egy sütőedénybe, aminek a belsejét előzőleg valamilyen zsiradékkal kikentünk. Megszórjuk pirospaprikával, szerecsendióval és kesudióval, majd letakarjuk fóliával, és 30 percre előmelegített sütőbe toljuk. Majd levesszük a fóliát, és további 15 percig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.

    Friss spenótból is készíthetjük, de ebben az esetben miután megpucoltuk, forrázuk le, szárítsuk jól meg, vágjuk apróra, és így keverjük a masszához.

    VálaszTörlés
  4. Spenótos nokedli:

    Hozzávalók:
    • 1 csomag mirelit spenót püré
    • 3 tojás
    • liszt (amennyit felvesz)
    • só
    • szerecsendió
    • tejföl
    • fokhagyma
    • reszelt sajt
    Elkészítés: A felengedett spenót püréhez hozzáadom a tojásokat, és annyi lisztet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Sóval, kevés szerecsendióval fűszerezem, majd forró vízbe szaggatva kifőzöm. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalom.


    Spenótos tészta csőben sütve:

    Hozzávalók:
    • 35 dkg fagyasztott spenót
    • 5 dkg vaj
    • 2 dl tejföl
    • 25 dkg penne vagy fusilli tészta
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 tojás
    • só
    • bors
    • ételízesítő
    • 5 dkg füstölt sajt
    • 5 dkg trappista sajt
    Elkészítés: A tésztát feltesszük főni. Míg fő, elkészítjük a spenótos szószt, amelyhez mikróban felolvasztjuk a spenótot, majd belekeverjük a tejföl 3/4 részét, az összezúzott fokhagymát, a tojást, a vajat, sót, borsot, ételízesítőt. A megfőtt tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük. Végül összekeverjük a szósszal, hőálló tálba öntjük, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és a tetejére reszelt sajtot szórunk. 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

    Spenótszószos tészta:

    Hozzávalók:
    • 50 dkg száraztészta (lehetőleg durumbúzából, penne, csiga)
    • 10 dkg húsos szalonna vagy olívaolaj vagy vaj
    • 2 nagy marék spenót
    • 3-4 szál újhagyma (hagyma is jó)
    • vegyes zöldfűszer ízlés szerinti összeállításban (kakukkfű, oregano, rozmaring, borsikafű, koriander stb.)
    • 2 dl tejföl vagy tejszín
    • 5 dkg reszelt sajt
    • 1 gerezd fokhagyma
    • só
    • bors
    Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Ha húsos szalonnával készítjük, akkor azt kockára vágva kiolvasztjuk, és a pörcöket félretesszük. Szalonna helyett hevíthetünk csak olívaolajat vagy vajat is. A forró zsiradékban lepirítjuk a karikára vágott hagymát és a felaprított zöldfűszer felét, majd hozzáadjuk az összevágott spenótot és puhára pároljuk. A végén beleszórjuk a többi zödfűszert és belereszeljük a fokhagymát. Hozzáöntjük a tejszínt vagy tejfölt, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Hozzáreszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, és belekeverjük a kifőtt tésztát. Tálaláskor a szalonnapörcökkel megszórjuk.

    Megjegyzés:
    A zöldfűszereket variálva ezernyi ízváltozatban elkészíthető. Én kakukkfűvel szeretem a legjobban. Friss spenótból a legjobb.

    VálaszTörlés