2011. április 2., szombat

Krumplis tészta

Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, só, 40 dkg nagykocka tészta.

Kacsazsíron az apróra vágott hagymát megpirítjuk, megsózzuk, 1 mokkáskanál paprikát szórunk rá, 1 evőkanál vízzel elkeverjük, nehogy megégjen a paprika. Beleaprítjuk a nyers krumplit, felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje, és puhára főzzük. Ezután krumplitörővel alaposan, szinte pépesre összetörjük. Közben a kockatésztát 3 liter lobogó forró, enyhén sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és a krumpliba keverjük, és 5 percig, időnként megkeverve, együtt pároljuk. Forrón, sült paprikával, vagy csemege uborkával kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. SÜLT KRUMPLI TÖLTVE:

    Hozzávalók:
    Közepes nagyságú, egészséges egész burgonyák, étolaj, só, kolbászkarikák, húsos szalonna- és sonka szeletkék, sajtdarabok, hagymakarikák.

    Elkészítés:
    Az egészben hagyott, héjas krumplikat nagyon alaposan megmossuk, kefével lesikáljuk, az esetleg hibás részeiket eltávolítjuk.
    Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
    A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
    10-12 krumplihoz kb. Egy szilikonecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk sós étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon. A krumplik tetejét is megsózzuk.
    A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a krumplikat puhára sütjük. A sütési idő kb. 35-40 perc, de függ a krumplik nagyságától és a bevágások sűrűségétől is.
    A sütés vége felé a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat még tíz percre visszatoljuk a sütőbe.
    Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.
    Kiváló önmagában is (esetleg valamilyen salátával), de köretként is remek.

    VálaszTörlés