Hozzávalók: 1 kg orja, 1/4 kg mirelit leveszöldség (sárga-, fehérrépa, karalábé, zeller, paradicsom), 2 cikk fokhagyma, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál sáfrány (curry), 1 mokkáskanál szemesbors, só, fél pohár tejföl.
Egy fazékban, két liter vízben feltesszük főni az orját, fél óra múlva megsózzuk, és hozzátesszük a leveszöldséget, a fokhagymát és a fűszereket. Lasú tűzön levest főzünk( kb. 1 óra hosszan). Akkor van kész, mikor a hús megpuhult és könnyen leválik a csontokról. A csontokat kiemeljük, egy-egy evőkanál tejfölt teszünk a tányérra, a levest rámerjük és a húsos csontot a tányérba tesszük.
Cheap Hotel Deals for Fall
13 éve
Legényfogó leves:
VálaszTörlésElkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 380 kcal
A recept nehézségi foka:
Hozzávalók 4 személyre:
- paradicsompüré
- őrölt bors
- só
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem zöld
- étolaj
- 1 szelet citrom
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1,5 liter húsleves
- 40 dkg csirkemáj
- 20 dkg gomba
- 20 dkg vegyes zöldség
- 40 dkg sertéslapocka
- 1 vöröshagyma
- finom liszt
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, a felkarikázott vegyes zöldséget és a gombát. Sóval, borssal, paradicsompürével ízesítjük, puhára pároljuk, végül felengedjük a húslevessel, és felforraljuk. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgájával meg egy kanál liszttel, behabarjuk, besűrítjük a levest. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemájat, és további 10-15 percig főzzük. Kaporral, citromlével tesszük pikánssá az ízhatást, ha szeretjük, galuskát is szaggathatunk bele. A levest jól
kiforraljuk, s petrezselyem zöldjével díszítve máris tálalhatjuk.
Makói vágott leves csirkemájjal:
Elkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 330 kcal
A recept nehézségi foka:
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 citrom leve
- 2 evőkanál finom liszt
- 2 dl tejföl
- őrölt bors
- só
- 3 babérlevél
- 1 vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 50 dkg csirkemáj szívvel
- étolaj
A feldarabolt vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Beledobjuk a babérlevelet, hozzáadjuk a csirkeszívet. Sóval és borssal ízesítve, rövid lében megpároljuk a szíveket, majd hozzáadjuk a felkarikázott zöldségféléket. Néhány perc párolás után aztán hozzátesszük a májat, majd felengedjük vízzel, s az egészet puhára főzzük. Tejfölös liszttel behabarjuk, kevés citromlével savanyítjuk.
Mindentbele raguleves:
• Elkészítési idő: 30 perc
• Elkészítés nehézsége:
Hozzávalók:
• 60-70 dkg sertéscomb
• 3-4 evőkanál olaj
• 3-4 sárgarépa
• 2-3 fehérrépa
• 1 nagyobb fej vöröshagyma
• 20-25 dkg fagyasztott zöldborsó
• 25-30 dkg fagyasztott brokkoli és karfiol vegyesen
• fagyasztott májgombóc ízlés szerint
• 1 teáskanál tárkony
• só
• ételízesítő
• lúdgégetészta
• tejföl
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra, a sárgarépát és a fehérrépát viszonylag vékony karikákra vágom. A húst szintén apró kockákra vágom, majd a felhevített olajon megpárolom a hagymával, a zöldborsóval, valamint a sárga- és fehérrépával együtt. Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje. Sóval és ételízesítővel ízesítem, majd lassú tűzön addig főzöm, amíg a hús és a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. Beleteszem a tésztát, majd 20 perc múlva a brokkolit és a karfiolt, valamint a tárkonyt. Legvégén rakom hozzá a májgombócot, mert annak kell a legkevesebb idő. Tálaláskor tejfölt és citromkarikákat kínálok hozzá. Jó étvágyat!
Öreganyám-leves:
Elkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 510 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 egész csirke
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tölteni való paprika
- 1 db paradicsom
- 2-3 szelet zeller
- 2 db fehérrépa
- 2 db sárgarépa
- 15 dkg sertészsír
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 evőkanál finom liszt
- 3 dl tejföl
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
Galuska
- 2 db tojás
- igény szerint finom liszt
Öreganyám-leves:
Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteljük. Utána hozzáadjuk a karikákra vágott zöldségeket és
az apróra vágott csirkehúst (pörköltnek aprítva). Víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha már zsírjára pirult, rászórjuk a lisztet meg a pirospaprikát. Hirtelen átforgatjuk, majd rátesszük a kevés vízzel csomómentesre elkevert tejfölt. Felöntjük kb. 2 liter vízzel, és jól kiforraljuk. Ezután beleszaggatjuk a galuskát, és készre főzzük.
Tárkonyos pulykaraguleves:
VálaszTörlésElkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 450 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- őrölt bors
- só
- citromlé
- 1 evőkanál tárkonyecet
- 2 dl tejszín
- 6 dkg finom liszt
- 10 dkg gomba
- kevés zeller
- 20 dkg vegyes zöldség
- 1 liter csontleves
- 1 csokor tárkony
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 dl étolaj
- 1 vöröshagyma
- 40 dkg pulykamellfilé
A pulykahúst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott
petrezselyemmel meg a tárkonylevéllel, majd kevés
csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk, és kockákra vágjuk a zöldséget, a zellert és a gombát, azután a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd felengedjük a maradék csontlével. A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük a levest. Hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, forrón tálaljuk.
Salátaleves:
VálaszTörlésElkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 1 adag: 280 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- só
- 1-2 evőkanál fehérbor-ecet
- 2 dl tejföl
- 5 tojás
- 15 dkg füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej fejes saláta
- őrölt bors
Egy nagy fazékban felteszünk forrni bő 2 liter vizet. A megtisztított fokhagymát vékonyra felszeleteljük, és a forrásban lévő vízbe dobjuk. A salátát megmossuk, és kézzel beletépkedjük a vízbe. Megsózzuk, borsozzuk,azután lassú tűzön 10-15 percig fedő alatt főzzük.
Közben a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben kisütjük, majd szitalapáttal kiszedjük a sült szalonnakockákat. A serpenyőben maradt zsírban 3 tojásból a szokásos módon – sóval és őrölt borssal ízesítve – rántottát sütünk. A rántottát kockákra vágjuk, és a leveshez adjuk. A tejfölből és két tojás sárgájából eresztéket készítünk, és a lassan fövő leveshez keverjük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük, végül a levest készre forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.
Pórés burgonyakrémleves pirított kolbászkarikákkal:
Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 1 adag: 190 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 dl tejszín
- őrölt kömény
- szerecsendió
- só
- étolaj
- 1/2 szál póréhagyma
- 25 dkg burgonya
- 1/2 szál szárazkolbász
A burgonyát vékony szeletekre, a póréhagymát keskeny csíkokra vágjuk. A pórét egy kevés olajon megfuttatjuk, majd az egyharmadát kivesszük, és félretesszük a tálaláshoz. A többihez hozzáadjuk a burgonyát, sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt köménnyel fűszerezzük. Felöntjük a tejszínnel és körülbelül 1,5 liter vízzel, azután a levest lassú tűzön főzzük.
Amíg fő, a kolbászt felkarikázzuk, és a saját zsírjában egy serpenyőben picit megpirítjuk.
Az elkészült levest botmixerrel pürésítjük, szükség szerint utánízesítjük, és még egyszer felforraljuk. A pirított kolbászkarikákkal és a félretett póréval tálaljuk.
Zselici leves:
Elkészítési idő: 60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 390 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál finom liszt
- ízlés szerint só
- 8 dkg zsír
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 csokor kapor
- ízlés szerint fekete bors
- 10 dkg gomba
- 1 db fehérrépa
- 15 dkg csirkemáj
- 3 db sárgarépa
- 2 dl tejföl
- 1 db vöröshagyma
- 30 dkg sertéshús
- 1,5 liter csontleves
- 15 dkg borjúhús
A húsokat és a zöldségeket kockára, a hagymát és a szárnyasmájat apróra, a petrezselyem- és kaporzöldet finomra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A zsírban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húskockákat, majd együtt pirítjuk tovább. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, kevés vízzel vagy csontlével felengedve félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a gombát, a szárnyasmájat, a kaprot meg a petrezselyemzöldet, és hozzáöntjük a maradék csontlét. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Világos rántással berántjuk, még egyszer felforraljuk. Tejföllel és zsemlegombóc betéttel tálaljuk.